Effect of chitosan and Bacillus amilolyquefasciens on sorghum yield in the indigenous area “Mayos” in Sonora

  • Ramón Jaime Holguin-Peña Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, Mar Bermejo No. 195, Col. Playa Palo Santa Rita, La Paz, Baja California Sur CP 23090. jholguin04@cibnor.mx http://orcid.org/0000-0003-1207-4683
  • Juan Manuel Vargas-López UNIVERSIDAD DE SONORA http://orcid.org/0000-0002-9367-6346
  • Guadalupe Amanda López-Ahumada Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Colonia centro Hermosillo, Sonora, México CP 83000. http://orcid.org/0000-0002-8519-358X
  • Francisco Rodríguez-Félix Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Colonia centro Hermosillo, Sonora, México CP 83000. http://orcid.org/0000-0001-7687-0633
  • Carlos Gabriel Borbón-Morales Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo AC, Coordinación de Desarrollo Regional, Departamento de Economía. Carretera a la Victoria Km. 0.6 CP 83304. cborbon@ciad.mx http://orcid.org/0000-0002-6073-6672
  • Edgar Omar Rueda-Puente Profesor Investigador de la Universidad de Sonora, adscrito al Departamento de Agricultura y Ganadería. http://orcid.org/0000-0002-9724-0558
Keywords: marine biofertilizer, microbial consortium

Abstract

Mexico currently ranks the fourth place in sorghum production worldwide. In Sonora State, this crop is one of the most productive. The Mayos, Amerindian people that live in the south of Sonora, Mexico have been promoting sustainable agricultural production systems. The application of bioderivatives of crustacean exoskeletons such as chitosan (QUI) as well as microorganisms that promote plant growth, and endomycorrhizal, symbiont, benef icial and antagonist microorganisms in some crops have shown to be an alternative in the process of germination and to improve crop yields. However, studies that assess the effect of bioderivative protocols such as QUI and microbial supplies are limited for the sorghum grain. Therefore, objective of our research was to evaluate sorghum grain, the effect of chitosan (100 and 50%), and a microbial complex (combined with QUI and individual forms) vs traditional fertilization in the Mayo indigenous region, Basconcobe, Etchojoa, Sonora, in the phenological induction, yield and protein quality of the grain. A randomized experimental block design was conducted with seven treatments and f ive repetitions. The following response variables were measured: germination rate, total chlorophyll, plant height during physiological maturity, panicle length, yield ha-1 and grain protein. The results indicated that in terms of yield and protein quality of sorghum grain, the most eff icient treatment (with P < 0.05) consisted of 100% QUI + microbial consortium using 50% of regional fertilization. These results indicate that it is possible to employ chitosan as a biofertilizer of marine origin combined with a microbial fertilizer in a sorghum production system.

Author Biographies

Ramón Jaime Holguin-Peña, Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, Mar Bermejo No. 195, Col. Playa Palo Santa Rita, La Paz, Baja California Sur CP 23090. jholguin04@cibnor.mx

Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, Mar Bermejo No. 195, Col. Playa Palo Santa Rita, La Paz, Baja California Sur CP 23090. jholguin04@cibnor.mx

Juan Manuel Vargas-López, UNIVERSIDAD DE SONORA

UNIVERSIDAD DE SONORA

Guadalupe Amanda López-Ahumada, Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Colonia centro Hermosillo, Sonora, México CP 83000.

Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Colonia centro Hermosillo, Sonora, México CP 83000.

Francisco Rodríguez-Félix, Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Colonia centro Hermosillo, Sonora, México CP 83000.

Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Colonia centro Hermosillo, Sonora, México CP 83000.

Carlos Gabriel Borbón-Morales, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo AC, Coordinación de Desarrollo Regional, Departamento de Economía. Carretera a la Victoria Km. 0.6 CP 83304. cborbon@ciad.mx

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo AC, Coordinación de Desarrollo Regional, Departamento de Economía. Carretera a la Victoria Km. 0.6 CP 83304. cborbon@ciad.mx

Edgar Omar Rueda-Puente, Profesor Investigador de la Universidad de Sonora, adscrito al Departamento de Agricultura y Ganadería.

Profesor Investigador de la  Universidad de Sonora, adscrito al Departamento de Agricultura y Ganadería.

 

Ingeniero Agrónomo y Maestro en Ciencias de la Universidad Autónoma Agraria “Antonio Narro” en Saltillo, Coahuila.

 

Doctor en Ciencias por el CIBNOR, S.C. - Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste de México, S.C.de R.L, en la Paz, Baja California, Sur, México.

 

La colaboración continua con Investigadores de distintas Universidades a nivel mundial (Chile, Argentina, Colombia, Brasil, Irán, Japón),  ha generado una producción científica y tecnológica, repercutiendo en la obtención de distinciones como:

 

  • Miembro de la CIBIOGEM en materia de Sanidad Vegetal https://www.conacyt.gob.mx/cibiogem/index.php/consejo-consultivo-cientific

  • Nivel dos en el Sistema Nacional de Investigadores _CONACYT,

  • y galardonado por diversas Instituciones de nivel Internacional.

  • Autor y coautor de más de 150 artículos científicos en Revistas Internacionales,

  • Conferencista magistral

  • Autor y coautor de Libros y Manuales

  • Formador d Recursos humanos (PhDr, Masters, Ingenieros),

  • Patente en proceso

Profesor Investigador de la  Universidad de Sonora, adscrito al Departamento de Agricultura y Ganadería.

 

Ingeniero Agrónomo y Maestro en Ciencias de la Universidad Autónoma Agraria “Antonio Narro” en Saltillo, Coahuila.

 

Doctor en Ciencias por el CIBNOR, S.C. - Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste de México, S.C.de R.L, en la Paz, Baja California, Sur, México.

 

La colaboración continua con Investigadores de distintas Universidades a nivel mundial (Chile, Argentina, Colombia, Brasil, Irán, Japón),  ha generado una producción científica y tecnológica, repercutiendo en la obtención de distinciones como:

 

  • Miembro de la CIBIOGEM en materia de Sanidad Vegetal https://www.conacyt.gob.mx/cibiogem/index.php/consejo-consultivo-cientific

  • Nivel dos en el Sistema Nacional de Investigadores _CONACYT,

  • y galardonado por diversas Instituciones de nivel Internacional.

  • Autor y coautor de más de 150 artículos científicos en Revistas Internacionales,

  • Conferencista magistral

  • Autor y coautor de Libros y Manuales

  • Formador d Recursos humanos (PhDr, Masters, Ingenieros),

  • Patente en proceso

Published
2020-07-28
Section
Special Number

Most read articles by the same author(s)