Nutrients From the Dry Biomass of Three Green Manures Grown in a Ferric Luvisol from Campeche, Mexico

Authors

  • Noel Antonio González-Valdivia Instituto Tecnológico de Chiná
  • Pedro Pedro Salvador-Morales Instituto Tecnológico de la Zona Olmeca
  • Enrique Arcocha-Gómez Instituto Tecnológico de Chiná

DOI:

https://doi.org/10.28940/terra.v42i.2030

Keywords:

fertility and fertilization, legumes, cornfields, Yucatan peninsula, tropical soils

Abstract

Green manures (GM) are an alternative to conventional fertilization based on the use of industrial synthesis fertilizers, which, due to their excessive and inef ficient use, have contaminated the environment and aggravated soil erosion and degradation, which is why The main objective of this work was to determine the content of nutrients present in the aerial biomass of legumes used as green manures, both inoculated and not inoculated with endomycorrhizas and beneficial nitrogen-fixing bacteria established in a ferric Luvisol soil, for this the nutrient content present in the dry biomass of three legumes used as green fertilizers; Mucuna pruriens (L.) DC. (MU), Vigna unguiculata L. (XPE), and Phaseolus lunatus L. (IB), Mucuna pruriens inoculated with endomycorrhizae (EM) and beneficial nitrogen-fixing bacteria (BFN) (MU+R), V. unguiculata inoculated with EM and BFN (XPE+R), P. lunatus inoculated with EM and BFN (IB+R). The M. pruriens, inoculated or not, presented a C/N ratio (18.33 and 21.73) close to the optimum for a green fertilizer, however, XPE+R is superior in the production of dry biomass (6.25 Mg ha-1), nitrogen (104.20 kg ha-1), phosphorus (15.73 kg ha-1) and potassium (127.33 kg ha-1). In addition to having commercial value in the regional market, it can be considered as a possible more appropriate fertilizer alternative, thus supporting the capacity of ancient Mayan technology, since V. unguiculata was part of the milpa system in Yucatán.

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Author Biographies

Noel Antonio González-Valdivia, Instituto Tecnológico de Chiná

Noel Antonio González Valdivia.- es Ingeniero Agrónomo Fitotecnista por la Universidad Nacional Agraria, realizó una maestría en Biología de la Conservación en la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua-León y en Agroecosistemas Sostenibles (Tecnológico Nacional de México campus Instituto Tecnológico de Chiná), sus estudios doctorales son: en Ecología y Desarrollo Sustentable por el Colegio de la Frontera Sur, México, además, es   Especialista en Gestión de Riesgos (Universidad del Norte de Nicaragua). Investigador nacional nivel I desde 2013-2025, profesor del nivel superior desde 1997 hasta la fecha, en el nivel licenciatura y posgrado. Líder del Cuerpo Académico en Agroecología y Desarrollo Sustentable del IT Chiná y líder de la LGAC Producción Agrícola Orgánica Sustentable desde 2016. Jefe y fundador del Laboratorio de Agroecología y Agricultura Orgánica Sustentable del campus IT Chiná del TecNM. Responsable y colaborador en 16 proyectos de investigación, innovación y desarrollo tecnológico. Director o Asesor de más de 100 tesis de licenciatura, 6 de Maestría y 1 de doctorado. Ha colaborado en la publicación de 6 libros, 30 capítulos de libro, 50 artículos de revisión, investigación y divulgación, en distintas revistas nacionales e internacionales. Con más de 100 participaciones en congresos nacionales e internacionales.

Enrique Arcocha-Gómez, Instituto Tecnológico de Chiná

Enrique Arcocha Gómez.- es Ingeniero Agrónomo Fitotecnista por el Instituto Tecnológico de China, realizó una maestría en ciencias en Productividad Agrícola en el Instituto Tecnológico del Valle de es  profesor del nivel superior y posgrado. Es colaborador del Cuerpo Académico en Agroecología y Desarrollo Sustentable del IT Chiná es Responsable y colaborador en proyectos de investigación, innovación y desarrollo tecnológico. Director o Asesor de  tesis de licenciatura y de Maestría ha colaborado en publicaciones de artículos indexados.

 

Published

2024-11-30

How to Cite

González-Valdivia, N. A., Pedro Salvador-Morales, P., & Arcocha-Gómez, E. (2024). Nutrients From the Dry Biomass of Three Green Manures Grown in a Ferric Luvisol from Campeche, Mexico. REVISTA TERRA LATINOAMERICANA, 42. https://doi.org/10.28940/terra.v42i.2030

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